כבר שנים שתעשיית ייבוא הבשר לישראל נמצאת תחת עין בוחנת. מעל 10,000 טון בשר מיובאים מידי חודש לישראל תחת פיקוח הרבנות הראשית שהם כ-56% מהבשר הנצרך במדינת ישראל.
69 אחוזים מתושבי ישראל רוצים לאכול כשר. אולם דוח עדכני מצביע על שורה ארוכה של תקלות חמורות, אשר מעלות חשש כבד לגבי רמת הכשרות של הבשר המגיע לציבור הרחב.
הדוח מציג עדויות קשות ביותר על מציאות שבה הפיקוח הכשרותי סובל מליקויים מהותיים. המפקחים מטעם הרבנות הראשית אינם נשלחים לביקורות, ראשי הצוותים נבחרים על ידי היבואנים עצמם – אלה שגם משלמים להם משכורות עתק, דבר שיוצר תלות מסוכנת בין הכשרות ובין השיקולים הכלכליים של היבואנים.
לפי הדוח, המנכ"ל החדש של הרבנות הראשית, מר יהודה כהן, גרם נזק גדול לכשרות ברמה הארצית. הוא פיטר את מנהל אגף הכשרות הארצית, את מנהל מחלקת היבוא ואת מנהל מחלקת יבוא בשר, שעשו כולם עבודה מצוינת.
בנוסף לכך הוא הפסיק לחלוטין, ללא כל סיבה הנראית לעין, את עבודת מפקחי הכשרות בחו"ל יותר משנתיים. מדובר במפקחים בלתי תלויים שתפקידם להגיע לבתי המטבחיים בחו"ל ולערוך ביקורות מקרוב על תהליכי השחיטה מטעם הרבנות. חשיבותם לא תסולא בפז.
ועדת שח"ל, הממונה מטעם מועצת הרבנות הראשית על כשרות השחיטה בחו"ל, דרשה ממנו כמה פעמים למנות מנהל מחלקה ולשלוח את המפקחים בחזרה לשטח – אך הוא בחר להתעלם מהדרישה. גם מועצת הרבנות הראשית והרב הראשי לישראל הרב יצחק יוסף שליט"א הורו לו לפני כשנה להחזיר את הפיקוח בדחיפות, אך המנכ"ל מזלזל בהוראות של הרבנות הראשית ושל הרב הראשי לישראל. התוצאה היא העדר בקרה אמיתית על השחיטה בבתי המטבחיים בחו"ל.
הזלזול של המנכ"ל ברבנים קיים גם היום. הרב הראשי לישראל הרה"ג קלמן בר שליט"א דרש באופן חד־משמעי מהמנכ"ל להחזיר את הרב אברהם בוחבוט כממלא מקום מנהל מחלקת יבוא בשר, תפקיד שאותו מילא במשך תקופה ארוכה, והמנכ"ל סירב בעזות למלא את ההוראה של הרב. הרב הראשי הורה לטפל בזיוף כשרות חמור בחו"ל שלא טופל כראוי, תוך הונאת יהודים תמימים המבקשים לצרוך בשר כשר, והמנכ"ל מונע ממחלקת אכיפה לטפל בזיוף.
דוח חמור על כשלים שיצא לאחרונה מלמד ששורה ארוכה של כשלים מלווים מתרחשים בתקופת המנכ"ל יהודה כהן.
דוח הביקורת חושף כי כיום היבואנים הם אלו שבוחרים את ראשי צוותי השחיטה, משלמים להם משכורות עתק ואף דואגים להם להטבות מיוחדות, כגון טיסות במחלקה ראשונה ולינה בבתי מלון יוקרתיים. חלק מראשי הצוותות מקבלים שכר חודשי של כ־130,000 שקלים ואף יותר. כל זה יוצר תלות ישירה של ראשי הצוותים ביבואנים, ומעלה חשש כבד שהם יעדיפו להקל בדרישות הכשרות כדי לרצות את מעסיקיהם. הדבר בא לידי ביטוי בכך שברגע שראש צוות מסוים מתמנה – אחוזי ה"חלק" בבשר עולים באופן מפתיע, וכשהוא מוחלף אחוזי ה"חלק" צונחים בחזרה.
בשעתו, מועצת הרבנות אישרה המלצות של ועדה שהקים הרב הראשי הקודם, הרב דוד לאו, שלפיהן כדי להבטיח את כשרות הבשר ולצמצם את התלות שבין יבואן לבעלי התפקידים הבכירים בכל צוות שחיטה, יבואן יהיה מוגבל באשר למספר העונות שהוא יהיה רשאי לשבץ את אותם בכירים. בפועל זה לא נאכף.
המחדלים אינם נגמרים כאן. בחלק מהמשחטות נמצאו שוחטים שלא עברו הסמכה מסודרת, בודקי חוץ שמכשירים בהמות עם סירכות בניגוד להנחיות, ואפילו משגיחים שאינם שומרי תורה ומצוות. בחלק מהמשחטות אין מספיק בודקים, ומספר השוחטים מצומצם כל כך עד ששוחטים יותר מ־120 ראשי בקר בשעה – מהירות בלתי סבירה שפוגעת ישירות ברמת הכשרות.
במקרים נוספים התגלה כי משגיחים שונים העלימו עין מכשלים חמורים – ודווקא ראשי הצוותים שהתריעו על כך סולקו מתפקידם בלחץ היבואנים. במפעלי שחיטת כבשים נמצאו שוחטים ללא ניסיון שהובילו לשחיטות פסולות, סכינים לא תקינות, ובשר שאינו מנוקר כראוי. היבואנים מצידם עושים הכול כדי להקטין עלויות, גם במחיר של פגיעה קשה בכשרות.
חשוב להבהיר שהרבנות נוקטת לעיתים קרובות צעדים כלפי חברי צוותים או יבואנים שפוגעים בכשרות תוך הפרת נוהלי הרבנות במקרים שמובאים לידיעתה. אולם כאשר אין מנהל מחלקה קבוע שמופקד על הסוגיה, אין כתובת ברורה שאליה ניתן לפנות ולדווח על כשלים שכאלה. בנסיבות אלו הכשרות נפגעת באופן דרמטי.
לפני יותר משנה שלחתי יחד עם הרה"ג אליעזר שמחה וייס שליט"א הצעה מפורטת לתיקון המצב, אך היא לא יושמה. ההצעה כללה שורה של צעדים הכרחיים: מינוי מנהל מחלקה קבוע למחלקת שח"ל, יצירת מנגנון פיקוח הדוק, קביעת קריטריונים אחידים למינוי ראשי צוותים, הפסקת התלות של ראשי הצוותים ביבואנים והכשרת שוחטים מקצועית. הצעות אלו לא יושמו, והתקלות נמשכו ואף החריפו.
כל עוד הרבנות הראשית ממשיכה להתנהל בצורה זו, קשה מאוד לסמוך על כשרות הבשר המיובא. הציבור הדתי והמסורתי צריך לדעת שהבשר שהוא קונה – גם אם הוא נושא חותמת כשרות של הרבנות הראשית – עלול להיות רחוק מאוד מהסטנדרטים הנדרשים. אין ספק כי הרבה ראשי צוות עושים עבודה טובה מאוד. הרבה שוחטים עושים עבודה טובה. אך בהיעדר פיקוח ויד מכוונת מוסמכת מטעם הרבנות הראשית, המחויבת רק לתחום זה, ישנן יותר מדי פרצות מסוכנות. המאמר מתמקד בכשרות הבשר, וקצרה היריעה מהכיל את הכשלים שנפלו בעבודת הרבנות הראשית בתחומים נוספים, תחת שרביט ניהולו של המנכ"ל הנוכחי.
בשבוע האחרון פנו לרבנים הראשיים בעניין זה גדולי הרבנים, ובראשם הרה"ג יעקב אריאל שליט"א, הרה"ג דב ליאור שליט"א והרה"ג זלמן מלמד שליט"א, וביקשו לתקן את התקלות. כמו כן התכנסו השבוע מאות רבנים בדרישה נחרצת לתקן את הקלקלות הרבות בכשרות. איננו רוצים להודיע לציבור כי אי אפשר לסמוך על הכשרות של הרבנות הראשית.
חייבים להשיב מיד את הפיקוח האמיתי על השחיטה, לנתק את התלות של ראשי הצוותים ביבואנים, ולוודא שכל שלב בתהליך השחיטה מתבצע תחת השגחה ראויה. חייבים להבטיח שתחום שחיטת חו"ל ברבנות, שהוא מורכב ומסובך מבחינה הלכתית, יהיה מופקד תחת מנהל ראוי, מומחה, ירא שמיים, מקצועי, מסור ואכפתי. כשרות הבשר היא עניין הלכתי מהמעלה הראשונה, ואין שום הצדקה להמשיך ולהתעלם מהכשלים החמורים שמובילים לפגיעה בציבור כולו.
הכשרות חשובה עד מאוד. אסור לשתוק. הגיע הזמן לתקן.