אין שום מצווה לאכול סופגניות בחנוכה. לעומת זאת יש מצווה לאכול בחנוכה מאכלי חלב. באכילתם אנחנו מזכירים את גבורת נשות ישראל ובראשם את גבורת יהודית ביתו של יוחנן כהן גדול. היא זאת שפתחה את המרד ביוונים כשלא הסכימה לעבור אצל המושל היווני את ההשפלה הנוראה שגזרו היונים על כל כלה יהודיה שמתחתנת.
כשהגיע זמנה של יהודית להתחתן, היא עוררה את אחיה לסייע לה במרד האישי שלה, והם הפכו אותו למרד לאומי. בתחכום נשי היא פיתתה את המושל היווני במאכלי חלב ויין ואח"כ כרתה את ראשו. כך התחיל המרד של אחיה החשמונאים ביוונים, וכל השאר היסטוריה.
חכמינו מספרים שזאת לא הייתה גבורה של אשה אחת בלבד. הגמרא מספרת שהרבה מנשות ישראל התמרדו כנגד הגזירה הזו. המיוחד ביהודית שהיא הצליחה לתרגם את ההתנגדות הפסיבית למלחמה ביוונים.
כדי שנזכור איך התחיל חנוכה קבעו חכמים את ההלכה לאכול מאכלי חלב בחנוכה. ובכל עת שאתם אוכלים את מאכלי החלב, תזכירו את הגבורה שלה ושל כל נשות ישראל. בגלל ההלכה הזו נקבעה גם ההלכה שנשים לא עושות מלאכה בחצי השעה הראשונה שהנרות דולקים. וזו הלכה ששיכת רק לנשים. ויש נשים שמהדרות לא לעשות מלאכה כל זמן שהנרות דולקות.
מהסיבה הזו נשים חייבות בכל מצוות חנוכה, חייבות בהדלקת נר חנוכה, בשמחה ובהודאה ובכל מצוות החג. וכתב הבן איש חי כי חשוב שנשים תהיינה בלבוש מכובד ויפה בעת הדלקת נרות חנוכה, כי יש לנשים מעלה מיוחדת בעת הדלקת הנרות.
נשים שהבעלים שלהם במילואים, צריכות להדליק נרות חנוכה בבית בברכה עם כל בני הבית, ולספר לבני הבית את סיפור הנס וההודאה כי הסיפור הוא חלק מרכזי בחנוכה שעיקרה הוא הלל והודאה.